Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιος είπε ότι οι χυμοί είναι… αθώοι; Αυτοί είναι οι καλύτεροι και οι χειρότεροι για την υγεία σας



Με τη θερμοκρασία να είναι σταθερά υψηλή, οι δροσεροί χυμοί γίνονται και πάλι πολύ ελκυστικοί. Δεν είναι, όμως, όλοι το ίδιο ευεργετικοί για την υγεία μας.

To iatropedia.gr, μας παρουσιάζει τους χυμούς που είναι καλύτερο να προτιμάμε:

Κορυφαία επιλογή: Χυμός από λαχανικά
Το λυκοπένιο στον χυμό τομάτας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Ο χυμός τεύτλων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση του αίματος.

Ο χυμός λαχανικών που είναι παχύρρευστος έχει κάποια ποσότητα ινών (αλλά όχι τόση όση τα ωμά λαχανικά) και, ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες μειώνουν την πείνα. Με τον χυμό λαχανικών θα πάρετε πολύ λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από ό,τι με τον τυπικό χυμό φρούτων. Δώστε προσοχή στο νάτριο, όμως, ή επιλέξετε έναν χυμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η χειρότερη επιλογή: Έτοιμοι χυμοί τύπου κοκτέιλ
Αν βλέπετε στην ετικέτα τις φράσεις juice cocktail, ή juice-flavored beverage, ή juice drink, τότε είναι καλό να αποφύγετε τον εν λόγω χυμό. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα αυτά έχουν μόνο μικρές ποσότητες πραγματικού χυμού.

Τα κύρια συστατικά τους είναι συνήθως νερό, μικρές ποσότητες του χυμού και κάποιο είδος γλυκαντικού, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Από διατροφικής άποψης, αυτά τα ποτά είναι παρόμοια με τα περισσότερα αναψυκτικά: πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Το απλό νερό είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Το δίλημμα των 100% φρέσκων χυμών φρούτων
Τι γίνεται με τον καθαρό χυμό φρούτων χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών; Είναι αλήθεια ότι οι 100% χυμοί φρούτων είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Το πρόβλημα είναι ότι αν πίνετε μεγάλες ποσότητες, αυτοί οι χυμοί μπορεί να γίνουν μία επιπλέον πηγή ζάχαρης και θερμίδων.

Ναι, καλά ακούσατε! Τα σάκχαρα στα φρούτα είναι σε μεγάλη συγκέντρωση στους χυμούς τους. Ο χυμός, επίσης, δεν περιέχει την ίδια ποσότητα ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν τα φρέσκα φρούτα. Γι' αυτό πολλοί ειδικοί συνιστούν να μην πίνετε πάνω από μία μερίδα φρεσκοστιμμένου 100% φυσικού χυμού την ημέρα.

Καλή επιλογή: Χυμός από ρόδι
Αν πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι χυμό κάθε μέρα, τότε πρέπει να επιλέγετε να έναν πολύ καλό χυμό. Ο χυμός από ρόδι βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά προσφέρει πολύ καλά για την υγεία σας θρεπτικά συστατικά, κυρίως αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, ο χυμός ροδιού έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι!

Τι ισχύει με τον πιο διαδεδομένο χυμό, εκείνον από πορτοκάλι;
Τα καλά νέα είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος με βιταμίνη C. Μερικοί χυμοί πορτοκαλιού μάλιστα στο εμπόριο είναι και εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι καλά για τα οστά σας.

Ο χυμός πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από κάποιο χυμό μούρων, ή σταφυλιού. Το αρνητικό είναι ότι έχει επίσης λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από ό,τι οι πιο σκουρόχρωμοι χυμοί, όπως εκείνοι από σταφύλι, βατόμουρο και ρόδι.

http://www.koolnews.gr/ygeia/146002-poios-eipe-oti-oi-hymoi-einai-athooi-aytoi-einai-oi-kalyteroi-kai-oi-heiroteroi-gia-tin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.