Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!



H 29η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στοχεύοντας να ...
υπενθυμίσει στο κοινό τη σημασία της φροντίδας της καρδιάς μας. Η υγεία της καρδιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας μας.

Το φετινό θέμα της επετείου, όπως προβάλλεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι:

Η καρδιαγγειακή νόσος (Cardiovascular disease CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο, σκοτώνοντας 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Αυτό είναι το ένα τρίτο όλων των θανάτων στον πλανήτη και το ήμισυ του συνόλου των θανάτων από μη μεταδοτικές - σχετιζόμενα με τη νόσο. Περίπου το 80% των θανάτων αυτών είναι σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ο αριθμός αυτός των θανάτων αυξάνεται δραματικά, αναμένοντας να φτάσει τα 25 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μετατόπιση των παρεμβάσεων από τη θεραπεία στην πρόληψη, μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού.

Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και είναι γνωστά διεθνώς ως NCDs (Non Communicable Diseases). Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα εξής στοιχεία:

• Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

• Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!

• Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση.

• Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή. Οι πιο γνωστές παθήσεις που αφορούν στην καρδιά είναι η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, για τους παράγοντες κινδύνου :

• Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του καπνίσματος στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

• Το 45% των καπνιστών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 και είναι από τα υψηλότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

• Ένας στους πέντε Έλληνες είναι παχύσαρκος, με το 45 % των ενηλίκων να είναι υπέρβαροι.

• Το 74 % των ατόμων με περίσσεια σωματικού βάρους και με Δείκτη Μάζας Σώματος >27Kg/m2, είναι πεπεισμένοι ότι έχουν φυσιολογικό βάρος και επομένως δεν αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν (άγνοια κινδύνου).

• Μόνο το 8% περίπου θεωρεί την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου.

• Η χώρα μας ανήκει στις 5 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στην παχυσαρκία ενηλίκων και στις 3 πρώτες στην παιδική παχυσαρκία.

• Το 33% θεωρεί ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούνται από το άγχος.

• Ένα υψηλό ποσοστό (>50%) δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.


Τα ΚΝ αφορούν σε νοσογόνες καταστάσεις του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού, δηλαδή σε ένα φάσμα παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθειες, αρτηριοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, υπέρταση κλπ.), με πιο συχνές τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κυκλοφορικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του αίματος στον οργανισμό και ως εκ τούτου, για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς, αλλά και για την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών από το σώμα. Οποιαδήποτε κατάσταση παραβλάπτει τις ισορροπίες αυτού του συστήματος, μπορεί να θεωρηθεί δυνητικά απειλητική για τη ζωή.

Η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προλάβει σε ποσοστό 80% τους πρόωρους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και παθήσεις της καρδιάς. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, ενώ για τον περιορισμό τους επιβάλλεται η αλλαγή τρόπου ζωής.

Σε επίπεδο διατροφής πρέπει να υιοθετείται ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε κεκορεσμένα λιπαρά (λίπη κυρίως ζωικής προέλευσης), καθώς η παχυσαρκία και η υπερχοληστεριναιμία αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για ΚΝ. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την αξία της Μεσογειακής Δίαιτας στην πρόληψη των ΚΝ, με τους ειδικούς να συστήνουν στροφή στην εγκαταλελειμμένη παραδοσιακή μας διατροφή. Μεγάλο είναι και το όφελος από τη συστηματική φυσική άσκηση, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΚΝ κατά 30%.

Τονίζεται επίσης, η αναγκαιότητα για έλεγχο της υπέρτασης και του διαβήτη, καταστάσεις οι οποίες επίσης σχετίζονται με διατροφικές συνήθειες.

Μέτρα δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Διάφορες κουλτούρες που καλλιεργούνται σε ποικίλα κοινωνικά στρώματα ή εθνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερφαγία, δύσκολα διαφοροποιούνται εάν δε ληφθούν οργανωμένα μέτρα σε κοινωνικό και κρατικό επίπεδο.

Η ενημέρωση των γονέων και των νέων, είναι επίσης σημαντική, καθώς από την παιδική ηλικία αρχίζει η διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου.

Η κατάθλιψη και το άγχος σκοτώνουν την καρδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι και οι συνθήκες στις οποίες ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι όπως και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα πρόληψης, η θνητότητα, η θνησιμότητα και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα αυξάνονται συνεχώς τις επόμενες δεκαετίες παρά το γεγονός της βελτίωσης της θεραπείας των νοσημάτων αυτών.

Η πρόληψη μέσα από τη συνεχή και εντατική ενημέρωση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και την αλλαγή της συμπεριφοράς απέναντι στους παράγοντες κινδύνου.

Π.Ο.Υ

dope.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα