Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο σεξουαλικός πόθος, η λαιμαργία, η απληστία, η οκνηρία, ο θυμός, η ζήλια και η υπερηφάνεια


Σεξ, πόθος, απληστία: Χρησιμοποιώντας σωστά κάποια αμαρτωλά συναισθήματα, μπορούμε να γίνουμε πιο έξυπνοι, ευτυχέστεροι και πιο επιτυχημένοι στη ζωή.

Στον ψυχολογικό κόσμο του κάθε ανθρώπου εκδηλώνονται σταθερά, κατά καιρούς ή ανάλογα με τις περιστάσεις διάφορα συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις και καθορίζουν την εξέλιξή του στην κοινωνία.

Μεταξύ των συναισθημάτων που ο κάθε άνθρωπος βιώνει, υπάρχουν αρκετά που θεωρούνται αρνητικά. Οι γονείς, το σχολείο, η κοινωνία και η θρησκεία δικαιολογημένα θεωρούν, ότι μερικά από τα συναισθήματα αυτά, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα στην πρωτόγονή τους έκφραση και χωρίς σωστή διαχείριση, είναι δυνατόν να οδηγούν σε δυσάρεστες ή επικίνδυνες καταστάσεις, τόσο για αυτόν που τα βιώνει όσο και για τους συνανθρώπους τους.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πολύπλοκη και δυναμική, δηλαδή μπορεί ανάλογα με τις περιστάσεις να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις.

Η αναγνώριση από τον κάθε άνθρωπο, των διαφόρων συναισθημάτων που βιώνει, του επιτρέπει μετά από μια σωστή διαπαιδαγώγηση, να μαθαίνει και να χρησιμοποιεί, ακόμη και εκείνα που είναι τα πλέον αρνητικά, με τρόπο εποικοδομητικό και αποδοτικό για όλους.

Οι βασικές αυτές ιδέες ενισχύονται και τεκμηριώνονται από έρευνες που έγιναν για το ζήτημα και αποτελούν το αντικείμενο ενός βιβλίου ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα αναλύονται ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να θεωρηθούν και ως αμαρτίες και τα οποία, εάν δαμασθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά καθίστανται, χρήσιμα εργαλεία για τη περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Επιπλέον διαφαίνεται ότι ακόμη και σε αυτά υπάρχουν θετικές προεκτάσεις.

Με λίγα λόγια οι Αυστραλοί επιστήμονες, μάς λένε ότι χρησιμοποιώντας σωστά κάποια αμαρτωλά συναισθήματα, μπορούμε να γίνουμε πιο έξυπνοι, ευτυχέστεροι και πιο επιτυχημένοι στη ζωή. Ας δούμε μερικά από τα σημεία που εγείρονται στην ενδιαφέρουσα αυτή εργασία των Αυστραλών. 

Ο σεξουαλικός πόθος
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται και ενδιαφέρονται πολύ για το σεξ, έχουν καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων που απαιτούν αναλυτική σκέψη. Ο έντονος πόθος για το σεξ κάνει τους ανθρώπους να εστιάζονται στο παρόν και στις λεπτομέρειες, για το πώς να ικανοποιούν μια πιεστική ανάγκη που έχουν και συγκεκριμένα το σεξ.

Ο σεξουαλικός πόθος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να είναι χρήσιμοι και βοηθητικοί στους άλλους. Η σφοδρή επιθυμία για σεξ οδηγεί τους πλείστους ανθρώπους, να συμπεριφέρονται με τέτοιο βοηθητικό και αρεστό τρόπο, έτσι ώστε οι πιθανοί ή οι δυνητικοί ερωτικοί σύντροφοι, να τους βρίσκουν πιο ελκυστικούς.

Είναι γεγονός, ότι ο σφοδρός σεξουαλικός πόθος μπορεί να δημιουργεί αγάπη. Οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι άτομα που χαρακτηρίζονται από ισχυρή επιθυμία για σεξ, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν μια σειρά από συναισθήματα και ικανότητες που ανέπτυξαν, για να αυξάνουν τις πιθανότητές τους να έχουν σεξ στο μέλλον. Σε αυτά περιλαμβάνονται ανεπτυγμένες συμπεριφορές για καλλιέργεια και συντήρηση σχέσεων, περισσότερη αγάπη και υιοθέτηση στρατηγικών εποικοδομητικής επίλυσης αντιπαραθέσεων ή συγκρούσεων.            

Η λαιμαργία
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έφαγαν ένα κομμάτι γλύκισμα είναι πιο πιθανόν να δώσουν χρήματα για μια δωρεά.

Η  απληστία
Τα λεφτά μπορεί να προσφέρουν ευτυχία όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτό που διαφάνηκε σε επιστημονικές εργασίες, ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ξοδεύουν χρήματα για αγορά εμπειριών (διακοπές, ταξίδια, θέατρο, σινεμά, κονσέρτα) παρά όταν ξοδεύουν χρήματα για υλικά αγαθά.

Η νωθρότητα και η οκνηρία
Το να είναι κάποιος οκνηρός, δεν είναι πάντα κακό. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος, η απογευματινή σιέστα ή ο ευκαιριακός υπνάκος στη διάρκεια της ημέρας βελτιώνουν τη μνήμη και την οξυδέρκεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές, όταν κάποτε κυριευόμαστε από καταστάσεις οκνηρίας, φτάνει βέβαια να μην υπάρχουν υπερβολές.

Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν επιβραδύνουμε τους ρυθμούς απασχόλησης γινόμαστε πιο βοηθητικοί για τους άλλους. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι σε πόλεις που οι άνθρωποι περπατούν πιο αργά, οι πεζοί είναι πιθανότερο να σταματήσουν και να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε άλλους.           

Ο θυμός
Ο θυμός πυροδοτεί ένα αντιθετικό τρόπο σκέψης και λογικής που κάνει τους ανθρώπους πιο αποδεκτικούς στο να αναλύσουν πεποιθήσεις που είναι αντίθετες από τις δικές τους. Επιπλέον, οι θυμωμένοι διαπραγματευτές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν να πάρουν αυτά που θέλουν σε διαπραγματεύσεις.     

Η ζήλια
Η σύγκριση του εαυτού μας με άλλους, που είναι σε καλύτερη θέση από εμάς, μπορεί να οδηγεί σε ώθηση της ψυχικής διάθεσης, της δημιουργικότητας και της εικόνας του εαυτού μας. Φοιτητές που συγκρίνουν τους εαυτούς τους, με υψηλότερου επιπέδου φοιτητές, παίρνουν καλύτερους βαθμούς.

Η υπερηφάνεια
Οι περήφανοι άνθρωποι έχουν τάση να επιμένουν περισσότερο για την επίτευξη δύσκολων στόχων και να παίρνουν αρχηγικούς ρόλους. Επίσης οι έρευνες δείχνουν ότι οι περήφανοι άνθρωποι είναι περισσότερο αρεστοί στους άλλους.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι αρκετές από τις ανθρώπινες αμαρτίες, μπορούν εάν χρησιμοποιούνται σωστά να προσφέρουν καλύτερη ζωή, περισσότερη δημιουργικότητα, μεγαλύτερη ευτυχία και αρμονικότερη κοινωνία.


 medlook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα