Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δερματική υγεία: Τι πρέπει να προσέχουμε στο κολυμβητήριο



Η κολύμβηση είναι δραστηριότητα που συνδυάζει άσκηση ολόκληρου του σώματος, ευεξία και ψυχική ευφορία, γι’ αυτό όλο και περισσότεροι - μικροί και μεγάλοι - απολαμβάνουν πλέον τα οφέλη ενός κολυμβητηρίου. Ωστόσο, οι πλημμελείς συνθήκες καθαρισμού της πισίνας και των κοινόχρηστων χώρων (ντους, αποδυτήρια), ο συνωστισμός και η λανθασμένη ατομική υγιεινή εγκυμονούν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών λοιμώξεων.

Οι συχνότερες από αυτές είναι:
Μυρμηκιές: Οφείλονται στον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (ιοί HPV) που έχει πάνω από 100 τύπους και είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, την ψύξη και τους χημικούς διαλύτες. Οι κοινές μυρμηκιές εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και συχνότερα σε ηλικίες 5-20 ετών, ενώ οι πελματιαίες μυρμηγκιές απαντώνται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Η θεραπεία τους γίνεται με ψεκασμό με υγρό άζωτο και τοπικά κερατολυτικά.

Μολυσματική τέρμινθος: Ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως παιδιά και χαρακτηρίζεται από ομφαλωτές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος, με κύρια εντόπιση στο πρόσωπο, τη μασχάλη, τα άκρα και τη γεννητική περιοχή. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή, με κοινή χρήση αντικειμένων και ειδικά σε χώρους πισίνας. Συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος, αλλά με την έγκαιρη αντιμετώπιση από δερματολόγο αποφεύγεται η πιθανότητα αυτο-ενοφθαλμισμού.

Μυκητίαση δέρματος: Είναι συχνότερη σε εφήβους και ενήλικες. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του σώματος, με την εμφάνιση ερυθηματο-λεπιδωδών δακτυλιοειδών πλακών με τάση κεντρικής ίασης. Ειδικά στα μεσοδακτύλια διαστήματα των ποδιών παρατηρείται διαβροχή, λύση της συνέχειας του δέρματος και συχνά κακοσμία. Η αυξημένη θερμοκρασία και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων. Η θεραπεία γίνεται με τοπικά ή συστηματικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Θυλακίτιδα από ψευδομονάδα (θυλακίτιδα των θερμών δεξαμενών): Χαρακτηρίζεται από κνησμώδεις, θυλακικές ή φλυκταινώδεις βλάβες, με κύρια εντόπιση στις μασχάλες, τους γλουτούς και τα άκρα και εμφανίζεται 1-4 ημέρες μετά από λουτρό σε θερμή πισίνα. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού τόσο μειώνονται τα επίπεδα ελεύθερου χλωρίου, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Συνήθως αυτοϊάται, εκτός από τις υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, στις οποίες δίνεται συστηματική αγωγή.

Τα μέτρα προφύλαξης
Για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο προσβολής από τις ασθένειες που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει:
Οι κοινόχρηστες πισίνες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές σωστού φιλτραρίσματος, χλωρίωσης ή ιονισμού με όζον και διατήρησης κατάλληλου pH νερού.
Να καθαρίζονται σχολαστικά τα αποδυτήρια και τα ντους.
Να μην περπατάμε ξυπόλητοι στους κοινόχρηστους χώρους του κολυμβητηρίου.
Να χρησιμοποιούμε ατομικές πετσέτες, υποδήματα, σκουφάκια.
Να ξεπλένουμε αμέσως μετά την κολύμβηση το νερό της πισίνας.
Να απαιτείται πιστοποιητικό υγείας από δερματολόγο προ της εγγραφής μας στο κολυμβητήριο.

Για τα παιδιά
Τέλος, μια συχνή ερώτηση των γονιών είναι εάν τα παιδιά με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας μπορούν να συμμετέχουν στο κολυμβητήριο.
Στη φάση έξαρσης της νόσου, καλό είναι να αποφεύγεται η κολύμβηση σε πισίνα, ενώ στις φάσεις ύφεσης τα παιδιά μπορούν να κολυμπούν κανονικά, με απαραίτητο το ντους αμέσως μετά και την ενυδάτωση όλου του σώματος, πριν και μετά την επαφή με το νερό.
Τηρώντας τα παραπάνω, το κολυμβητήριο μπορεί να αποτελέσει μια όαση σωματικής και ψυχικής αναγέννησης για μικρούς και μεγάλους.

http://www.iatronet.gr/ygeia/dermatologia/article/37251/dermatiki-ygeia-ti-prepei-na-prosexoyme-sto-kolymvitirio.html
Πηγές: Μαρία Καλδέρη, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Επιστ. Υπεύθυνη Δερματολογικού Τμήματος, ΥΓΕΙΑΝΕΤ Περιστέρι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση