Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανίκανο για εργασία το 10% των γυναικών με δυσμηνόρροια



Τα ΜΣΑΦ αντιμετωπίζουν τον πόνο


Περίπου 10% των γυναικών με δυσμηνόρροια βιώνει σοβαρό πόνο και καθίσταται ανίκανο για εργασία, τόνισε κατά την διάλεξή του ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας.

«Τα ποσοστά των γυναικών που έχουν πρωτοπαθή δυσμηνόρροια στην εφηβεία, κυμαίνονται από 43%-93% με το πρόβλημα να κρίνεται σοβαρό στο 9%- 15%. Επίσης, η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι η συχνότερη και σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και απουσίας από το σχολείο, ενώ διαταράσσει την προσωπική ζωή των γυναικών και δημιουργείται ουσιαστικό οικονομικό κόστος, λόγω απουσίας από την εργασία» σύμφωνα με τον Δρ Χριστόπουλο.

Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος συνήθως ξεκινά μέσα στον πρώτο χρόνο από την εμμηναρχή. Ο πόνος εμφανίζεται μόλις ξεκινά ή ακόμα και λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων σταγόνων αίματος κάθε μήνα. Είναι οξύς και εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλία, μπορεί όμως να αντανακλά στη ράχη και τους μηρούς. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, πονοκέφαλο, λιποθυμική τάση και άλλα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το κατάλληλο αναλγητικό για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η άμεση δράση, η αποτελεσματικότητα, η αναστολή των προσταγλαδινών, η μη αύξηση της αιματικής ροής και η ασφάλεια.

Tα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και κυρίως η ιβουπροφαίνη είναι τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, με αποτελεσματικότητα που φτάνει μέχρι και 95% περίπου, ενώ είναι καλά ανεκτά χωρίς συχνές παρενέργειες. Η ιβουπροφαίνη και ιδιαίτερα τα άλατά της υπερτερούν έναντι των άλλων ΜΣΑΦ όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα δράσης.

«Η ασπιρίνη δεν είναι αρκετά αποτελεσματική καθώς μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ποσότητα του αίματος της 'περιόδου' αλλά και την πιθανότητα γαστρορραγιών. Η παρακεταμόλη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει επαρκώς την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια και μάλιστα όσες είναι σοβαρού βαθμού περιπτώσεις» εξήγησε ο Δρ Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με ελληνική συγκριτική μελέτη για την αποτελεσματικότητα της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης στην αντιμετώπιση της έμμηνου ρύσεως, διαπιστώθηκε ότι η νατριούχος ιβουπροφαίνη υπερτερεί της παρακεταμόλης και συμβάλει στην αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας στις νέες γυναίκες.
Στην έρευνα, την οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετείχαν 90 γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ηλικίας 18-25 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η νατριούχος ιβουπροφαίνη έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ταχύτερη έναρξη δράσης, διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει λιγότερες παρενέργειες. Αυτά τα πλεονεκτήματα είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών.

«Σε κάθε περίπτωση, με τη σωστή διερεύνηση και τη σωστή διάγνωση μπορούμε να ανακουφίσουμε σημαντικά τον πόνο κατά την 'περίοδο' απελευθερώνοντας τις γυναίκες από αυτό το πρόβλημα» κατέληξε ο Δρ Χριστόπουλος.


http://health.in.gr/woman/news/article/?aid=1500080269

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.