Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: "Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα η παχυσαρκία"


Aφενός, η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να «προσβάλει» περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030, αφετέρου, ήδη είναι υπεύθυνη για το 2%-8% των δαπανών για την υγεία και το 10%-13% των θανάτων στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη αύξησή της άλλωστε ανεβάζει τη συχνότητα για μία σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, τις δυσλιπιδαιμίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

 Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, στα παιδιά είναι ανησυχητικά υψηλό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΟΟΣΑ για την Υγεία, περίπου το 53,8% των ενηλίκων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Στις 22 από τις 34 χώρες το ποσοστό των υπέρβαρων είναι πάνω από το μισό του ενήλικου πληθυσμού.
Σχεδόν το 19,6% των Ελλήνων ενηλίκων, δηλαδή ένας στους πέντε, είναι παχύσαρκο. Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (19%). Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων καταγράφεται στις ΗΠΑ (35,3%) και αμέσως επόμενες στην κατάταξη είναι το Μεξικό με 32,4% και η Νέα Ζηλανδία με 30,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ιαπωνία, όπου μόλις το 3,7% των ενηλίκων είναι παχύσαρκο, η Κορέα (4,7%) και η Ινδία (5,7%).

Αντίθετα, στην παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα έχει τα «πρωτεία». Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα (με τα αγόρια να «προηγούνται») είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 24%. Ειδικά, στα αγόρια ηλικίας 10-12 ετών, σχεδόν ένα στα δύο χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (σχεδόν 35% και στα δύο φύλα), και οι ΗΠΑ.
Αντίθετα, η Ινδονησία (με περίπου 9%), η Πολωνία και η Ισλανδία κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Μάλιστα, η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα αναφέρεται και σε πρόσφατη συνοπτική επισκόπηση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ελλάδα (OECD Overview of Health Policy in Greece) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Στην επισκόπηση αυτή προτείνεται στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, η αύξηση των τιμών των τροφίμων με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και ο περιορισμός της «έκθεσης» των παιδιών σε διαφημίσεις των fast food.

Χρόνια πάθηση
«Η παχυσαρκία είναι μία πολυσύνθετη και χρόνια πάθηση με πολλές αιτίες, κάποιες εκ των οποίων είναι πέραν του ελέγχου του ατόμου», αναφέρει στο μήνυμά της για τη σημερινή ημέρα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία μελέτης της Παχυσαρκίας και συνεχίζει: «Οι αιτίες μπορεί να οφείλονται σε γενετικές και ενδοκρινικές παθήσεις ή ακόμα και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η διατροφή και η καθιστική ζωή. Ενας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μία χρόνια ασθένεια και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Η αποδοχή και η υποστήριξη των παχύσαρκων ατόμων θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν τη βοήθεια και την αντιμετώπιση που χρειάζονται». Το «θέμα» της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας είναι «Δράση για ένα πιο Υγιές Μέλλον» και με αφορμή αυτό, ο ΠΟΥ καλεί τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις να δράσουν από κοινού ώστε να περιοριστεί η επιδημία. «Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να παρέχουν ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και παράλληλα να μεριμνούν για το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα σε υγιεινές τροφές», αναφέρει στο μήνυμά του.


kathimerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω