Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η υπνική άπνοια επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου



Τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα δύο σημαντικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Ένας στους 15 ενήλικες πάσχει από μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια διαταραχή, κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου (μέχρι και 30 φορές ανά ώρα).
Οι πάσχοντες αναφέρουν συχνά προβλήματα με τη σκέψη, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, προβλήματα τη μνήμης κατάθλιψη και άγχος.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA), τα άτομα με άπνοια ύπνου παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα των δύο σημαντικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου, η οποία θα μπορούσε να ευθύνεται για τα συμπτώματα που παρουσιάζουν στην καθημερινότητά τους.
Πρόκειται για δύο νευροδιαβιβαστές, το γλουταμικό και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (γνωστό ως GABA). Οι ερευνητές εξέτασαν αυτές τις ουσίες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «νησίδα», η οποία ενσωματώνει σήματα από υψηλότερες περιοχές του εγκεφάλου για να ρυθμίσει το συναίσθημα, τη σκέψη και σωματικές λειτουργίες, όπως η αρτηριακή πίεση και ο ιδρώτας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με άπνοια ύπνου είχαν μειωμένα επίπεδα του GABA και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γλουταμινικού οξέως.

Το GABA είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που δρα ως αναστολέας στον εγκέφαλο, ο οποίος τον «καλμάρει» και βοηθάει τους ανθρώπους να είναι ήρεμοι (σαν ένα πεντάλ φρένου). Επίσης, επηρεάζει τη διάθεση και βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών.

Το γλουταμικό οξύ, αντίθετα, είναι σαν ένας επιταχυντής. Όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά, ο εγκέφαλος δουλεύει σε κατάσταση στρες, και, κατά συνέπεια, δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά. Τα υψηλά επίπεδα του γλουταμικού οξέως μπορεί, επίσης, να είναι τοξικά για τα νεύρα και τους νευρώνες.

Οι ερευνητές αιφνιδιάστηκαν από τις διαφορές που εντόπισαν στα επίπεδα των δύο ουσιών. Αυτό που τους εξέπληξε ιδιαίτερα ήταν η πτώση του GABA, η οποία τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αναδιοργάνωση στη λειτουργία του εγκεφάλου.
«Σε προηγούμενες μελέτες, έχουμε δει τις διαρθρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, λόγω της άπνοιας του ύπνου, αλλά σε αυτή τη μελέτη βρήκαμε πραγματικά σημαντικές διαφορές σε αυτές τις δύο χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Paul Macey, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής στο UCLA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι, κατά κάποιο τρόπο, ενθαρρυντικά, καθώς σε αντίθεση με την περίπτωση βλάβης, οι μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορούν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν.

«Αυτό που συμβαίνει με την άπνοια ύπνου είναι αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο. Έτσι εκτός από τη συνταγογράφηση Συνεχούς Θετικής Πίεσης Αεραγωγών ή CPAP (συσκευή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διαταραχής), η οποία είναι το χρυσό πρότυπο στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου, οι γιατροί γνωρίζουν τώρα ότι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο να βοηθούν τους ασθενείς τους και με τα υπόλοιπα συμπτώματα. Το άγχος, η συγκέντρωση, η απώλεια μνήμης - είναι τα πράγματα που οι άνθρωποι θέλουν να αποκατασταθούν», καταλήγει ο Macey.

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές ελπίζουν να διαπιστώσουν αν η θεραπεία της υπνικής άπνοιας με τη χρήση Συνεχούς Θετικής Πίεσης Αεραγωγών ή CPAP (συσκευή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διαταραχής η οποία είναι το χρυσό πρότυπο στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου) ή άλλων μεθόδων επαναφέρει τα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου των ασθενών στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν όχι, θα ασχοληθούν με το τι θεραπείες θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές. Επίσης, μελετούν την επίδραση των ασκήσεων ενσυναίσθησης (mindfulness) για να δουν αν μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του γλουταμικού οξέως, ηρεμώντας τον εγκέφαλο.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/4515/I-upniki-apnoia-epireazei-ti-leitourgia-tou-egkefalou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε