Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καρδιά μας και το στρες: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΣΥΝΕΔΡΙΟ DYO FORUM ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 


Η διασύνδεση του νου με τη καρδιά είναι πολύ παλιά δοξασία, πολύ παλαιότερη από την ανακάλυψη της λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Η λαϊκή αντίληψη ότι ο τρόμος μπορεί να φέρει συγκοπή έχει στον 20ο αιώνα επιστημονικά επιβεβαιωθεί. Επιδημιολογικές και άλλες παρατηρήσεις έχουν δείξει αύξηση αιφνιδίων θανάτων σε στιγμές τρόμου, όπως σε σεισμούς, με κλασσικό πλέον παράδειγμα τη πενταπλάσια καταγραφή αιφνίδιων θανάτων την ημέρα του σεισμού του Λος Άντζελες. Ωστόσο, ο τρόμος στις περιπτώσεις αυτές πιστεύεται ότι λειτουργεί σαν ερέθισμα σε άτομα που ήδη πάσχουν – είτε το ξέρουν είτε όχι – από καρδιακά νοσήματα και κυρίως από στεφανιαία καρδιοπάθεια.

"Το γιατί ο αιφνίδιος φόβος ή η οργή μπορεί να πυροδοτήσει αιφνίδιο θάνατο ερμηνεύεται ιατρικά αφού η απότομη διέγερση του συμπαθητικού συστήματος με την απελευθέρωση αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς, όταν υπάρχει το υπόστρωμα της ισχαιμίας και να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή που σταματάει τη καρδιά. Ωστόσο από πολλές δεκαετίες οι γιατροί προβληματίζονται εάν ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να αποτελούν επιπλέον παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη στεφανιαίας καρδιοπάθειας, όπως αποδεδειγμένα το κάνουν το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερίνη" λέει ο καθηγητής του Παν. Αθηνών και Καλιφόρνιας, Επίτιμος διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Υγείας, Νικόλαος Καρατζάς, ο οποίος υποστηρίζει πως το κάπνισμα, την πίεση και τη χοληστερίνη εύκολα και αντικειμενικά μπορεί κάποιος να τα μετρήσει, αλλά δύσκολα τους ψυχολογικούς παράγοντες. Αλήθεια, πώς μετρά κάποιος το καθημερινό στρες, την επιθετικότητα, την οργή, την ανυπομονησία, την καταθλιπτική διάθεση;

Πώς επιπλέον ξεχωρίζει την άμεση επίδραση στον οργανισμό των παραγόντων αυτών από τη σχέση τους με το κάπνισμα, την πολυφαγία, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και την αποφυγή σωματικής άσκησης;
Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές ενδείξεις έχουν συνδέσει απ’ ευθείας τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες με την ανάπτυξη καρδιοπάθειας, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Μία από τις πιο σημαντικές αποδείξεις όμως, για τη διασύνδεση αυτή προέκυψε από τη Μελέτη " INTERHEART" που δημοσιεύθηκε το 2004, αλλά είναι πάντα επίκαιρη. "Τη μελέτη αυτή τη σχεδιάσαμε το 2000 με σκοπό να προσδιοριστούν παγκοσμίως οι παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με την ανάπτυξη οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Συγκεντρώσαμε δεδομένα από άτομα που είχαν υποστεί το πρώτο έμφραγμά τους τις προηγούμενες 24ωρες και από άτομα αντίστοιχης ηλικίας και φύλου από το περιβάλλον των ασθενών αλλά χωρίς καρδιακές παθήσεις (ομάδα ελέγχου). Η αξιοπιστία της μεθόδου έρευνας αυτής βασίζεται στην προσεκτική τήρηση των αυστηρών κανόνων επιλογής, ιδίως της ομάδας ελέγχου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 52 χώρες σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους και περιέλαβε συνολικά περίπου 30.000 άτομα", εξηγεί ο καθηγητής. Επί πλέον, ένα προσεκτικά σχεδιασμένο αλλά απλό ερωτηματολόγιο είχε σκοπό τη διερεύνηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων. "Υπολογίσαμε το στρες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας με βάση ερωτήσεις που αφορούν αίσθημα ευερεθιστότητας, άγχους ή δυσκολίας στον ύπνο σε τέσσερες ποσοτικές επιλογές: ποτέ, ενίοτε, συχνά, μονίμως.

Επίσης υπολογίσαμε το οικονομικό στρες και εξωγενή στρεσογόνα σύμβαντα όπως διαζύγια, ενδοοικογενειακές προστριβές, θάνατοι, τραυματισμοί, ασθένειες, βιαιότητες, απώλεια εργασίας, συνταξιοδότηση, επιχειρηματική αποτυχία ή απώλεια γεωργικής σοδιάς", συνεχίζει ο Έλληνας επιστήμονας. Ένας σημαντικός ψυχοκοινωνικός παράγοντας αποδείχθηκε η αντίληψη της ικανότητας ελέγχου των συνθηκών της ζωής (locus of control) που ερευνήθηκε με κατηγοριοποιημένες ερωτήσεις για υπολογισμό δεικτών από ένα, στο κατώτατο μέχρι τέσσερα στο ανώτατο επίπεδο. "Τέλος, εκτιμήσαμε το βαθμό κατάθλιψης με ερωτήσεις για το εάν ο ερωτώμενος είχε αισθανθεί θλίψη, μελαγχολία ή κατάθλιψη για πάνω από 2 εβδομάδες τους προηγούμενους 12 μήνες. Ερωτήσεις βασισμένες σε γνωστά ψυχιατρικά ερωτηματολόγια", συμπληρώνει ο καθ. Καρατζάς.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν χωρίς καμιά αμφιβολία τη σχέση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων με το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όλων των ειδών το στρες «γενικό», εργασιακό, οικονομικό αλλά και η συχνότητα στρεσογόνων καταστάσεων της ζωής, ήταν πολύ συχνότερα στους εμφραγματίες κατά περίπου 45%. Επίσης η καταθλιπτική διάθεση του προηγούμενου χρόνου ήταν συχνότερη κατά περίπου 55% στους εμφραγματίες. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι σε άλλοτε άλλο βαθμό τα παραπάνω ίσχυαν για όλες τις εθνότητες και όλες τις χώρες για άνδρες και γυναίκες.

Η συμβουλευτική των ειδικών εστιάζει στην αποφυγή στρεσογόνων ερεθισμάτων, επικινδύνων επιχειρηματικών ή άλλων ενεργειών, απειλητικών καταστάσεων, εντόνων συγκινήσεων, παρανόμων ενεργειών, καυγάδων, τυχερών παιχνιδιών, παράνομου έρωτα, αγωνιωδών θεαμάτων κ.ά. Η καλλιέργεια αυτοελέγχου είναι επίσης πολύ σημαντική, η χρησιμοποίηση «κοινής λογικής» στην αξιολόγηση των ατομικών προβλημάτων, η προσπάθεια θέασης των ατομικών προβλημάτων από τη σκοπιά ενός τρίτου, αλλά και η επικοινωνία και όχι η εσωστρέφεια, η εκμάθηση εξωτερίκευσης αισθημάτων ανικανοποίητου, η ομαλοποίηση σχέσεων με απολογητική και εξομολογητική διάθεση, μερικές φορές με τη διαμεσολάβηση κάποιου κατάλληλου αλλού, η συγχώρηση του άλλου όσο δύσκολη και εάν είναι , αποτελούν σπουδαία φάρμακα για το άγχος.

Τέλος η οργάνωση του χρόνου, ένας ρεαλιστικός ημερήσιος και εβδομαδιαίως προγραμματισμός με κατανομή των υποχρεώσεων στο σπίτι και στη δουλειά, αλλά και ένας μετριασμός των οικονομικών απαιτήσεων ώστε να μην παράγεται υπεραπασχόληση και άγχος, βοηθούν σημαντικά."Το τελικό συμπέρασμα των συγχρόνων αυτών γνώσεων είναι ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου που είναι σήμερα η συχνότερη αιτία θανάτου αλλά και αναπηρίας οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό σε παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που μπορεί να προληφθούν" καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.
Περισσότερα για το θέμα θα ακουστούν στην επιστημονική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Καρδιαγγειακής Υγείας στο μεγαλύτερο μέχρι τώρα στην Ελλάδα, Επιστημονικό, Εκθεσιακό και Συνεδριακό διαδραστικό γεγονός της χρονιάς, στο "ΔYO Forum" στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο METROPOLITAN EXPO, στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 16 και 17 Απριλίου.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27201&subid=2&pubid=113911095

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ