Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

6 συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας


Πώς μπορείτε να ξέρετε αν φροντίζετε σωστά το συκώτι σας; Μερικές φορές, κάνουμε μικρά λάθη χωρίς να το γνωρίζουμε ή έχουμε κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας που δεν είναι καλές για την υγεία του σώματός μας. Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο λεπτά όργανα στο σώμα μας: φιλτράρει τις τοξίνες, παράγει χολή, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες… Γιατί να μη μάθουμε πώς να το φροντίζουμε λίγο καλύτερα;

Τι μπορεί να βλάψει το συκώτι σας;
Ποτέ δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτά τα θέματα. Το συκώτι είναι ένα ουσιαστικό όργανο του σώματός σας. Οι λειτουργίες που εκτελεί είναι ουσιαστικές για την υγεία και γι αυτό μερικές φορές ένα μικρό λάθος μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες. Για παράδειγμα, ποιος δεν έχει υποφέρει από μια μικρή φλεγμονή;

Επίσης, αν πάσχετε από κάποια νόσο του ήπατος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους διατροφή θα σας επιτρέψει να το αποκαταστήσετε, να το απελευθερώσετε σε περίπτωση συσσώρευσης τοξινών ή λιπών που σχεδόν πάντα το αρρωσταίνουν. Τι λέτε να ρίξουμε μια μικρή ματιά στις συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας; Ας τις δούμε.

1. Υψηλή χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους το οποίο το συκώτι συνθέτει και το σώμα σας τείνει να χρησιμοποιεί ως ενέργεια για πολλά από τα κύτταρά σας. Αποτελεί επίσης ένα βασικό στοιχείο πολλών συστατικών του σώματός σας. Όμως θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία επειδή η χοληστερίνη που δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να αποβάλλεται και το συκώτι είναι αυτό που δέχεται το πλεόνασμα. Με αυτό τον τρόπο και λόγω αυτής της αύξησης που είναι μη αναμενόμενη και άχρηστη για το συκώτι, θα καταλήξετε με ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, όπως η πολύ γνωστή λιπώδης διήθηση του ήπατος, για παράδειγμα, μία από τις συνηθέστερες νόσους στον κόσμο σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας (WHO).

Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, τις τροφές με υπερβολικό λίπος, τις ζάχαρες, τον κρόκο του αβγού, τις πολύ αλμυρές τροφές… και να τις αντικαταστήσετε με φρούτα, ίνες, λαχανικά, σιτηρά, κ.λπ..

2. Πηγαίνετε για ύπνο αργά και ξυπνάτε αργά
Εκπλήσσεστε; Πιθανότατα. Από τότε που ήσασταν μικροί, οι γονείς σας πάντα σας έλεγαν ότι πρέπει να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, μια συνήθεια που συχνά αγνοούμε καθώς μεγαλώνουμε επειδή το θέλουμε ή επειδή έχουμε υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, ορισμένες ώρες τη νύχτα, να εκτελεί ορισμένες διεργασίες αποτοξίνωσης. Το λεμφικό σας σύστημα, για παράδειγμα, πραγματοποιεί πρώτο την αποτοξίνωση. Γύρω στα μεσάνυχτα ώς τις δύο το πρωί, το συκώτι κάνει τη δική του. Πρόκειται για διεργασίες που εκτελούνται σωστά μόνο όταν κοιμάστε βαθιά. Αν διακόπτετε συχνά αυτούς τους φυσικούς κύκλους του σώματός σας, τελικά θα το αισθανθείτε. Προσπαθείτε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα όσο μπορείτε και πρώτα από όλα να εξασφαλίζετε επανορθωτικό ύπνο.

3. Δεν ουρείτε το πρωί
Αυτό σίγουρα θα σας εκπλήξει επίσης. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνούν αργοπορημένοι και φεύγουν από το σπίτι με την ιδέα να φάνε πρωινό ή να πιούν καφέ στη δουλειά και όταν είναι εκεί αναζητούν μια τουαλέτα για να πάνε με την ησυχία τους. Πρόκειται για επικίνδυνη συνήθεια. Η συγκράτηση της επιθυμίας σας για ούρηση μπορεί να βλάψει όχι μόνο το συκώτι σας αλλά και τα νεφρά σας. Μην το κάνετε ποτέ!

4. Δεν τρώτε πρωινό
Όταν ξυπνάτε, τα αποθέματα ενέργειάς σας σε γλυκόζη είναι πολύ χαμηλά. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει το συκώτι σας και δεν του επιτρέπει να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει τις ουσιαστικές λειτουργίες του. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό για να χάσουν βάρος (ένα μεγάλο λάθος), ή επειδή βιάζονται. Μην το παραλείπετε, μην ξεχνάτε αυτό το ουσιαστικό μέρος της διατροφής σας για το σώμα, το συκώτι και τον εγκέφαλό σας. Χρειάζονται αυτή την ποσότητα ουσιαστικής ενέργειας για να ξεκινήσουν την ημέρα.

5. Κακή διατροφή
Μερικές φορές κάνετε κακή διατροφή επειδή δεν υπάρχει χρόνος, λόγω της δουλειάς σας, ή λόγω υποχρεώσεων. Είναι ευκολότερο να καταφύγετε στο πρόχειρο φαγητό επειδή σας ικανοποιεί ή επειδή γλιτώνετε χρόνο. Όμως μακροπρόθεσμα η υγεία σας θα επηρεαστεί, μέχρι που μια μέρα συμβαίνει το αναπόφευκτο: ασθένεια. Το συκώτι είναι πολύ ευαίσθητο στην κακή διατροφή, στο συνδυασμό νατρίου, θερμίδων, ζάχαρης, αλατιού… Θα τα αποβάλει με τη μορφή της αύξησης στην πίεση του αίματος και στη χοληστερίνη, με αποτέλεσμα τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τις περισσότερες φορές, η δυσλειτουργία του συκωτιού αποτελεί συνέπεια μιας κακής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και βλαβερές ουσίες που το αρρωσταίνουν και τελικά πληρώνετε το τίμημα.

6. Οινοπνευματώδη ποτά
Το ξέρουμε όλοι. Δεν υπάρχει πιο βλαβερή ουσία για το συκώτι σας από το οινόπνευμα. Είναι δύσκολο να μεταβολιστεί, προκαλεί ζημιά και εμποδίζει το συκώτι να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του, ανατρέποντας έτσι τη χημική ισορροπία του, καταστρέφοντας τα κύτταρά του και οδηγώντας σε λιπώδη διήθηση του ήπατος, ηπατίτιδα, κίρρωση… Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα συνίσταται και κάνει καλό, όμως για το καλό της υγείας σας δεν αξίζει να ξεπερνάτε τα όρια με το πάντοτε επικίνδυνο οινόπνευμα.

Εφαρμόστε αυτές τις απλές οδηγίες για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και η υγεία σας θα το εκτιμήσει. Φροντίστε το συκώτι σας, φροντίστε τη ζωή σας!


http://meygeia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ