Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα οφέλη ενός πλήρους πρωινού




Ακούμε συχνά να εξυμνούν ειδικοί τις χάρες ενός πλήρους πρωϊνού. Τι ακριβώς περιλαμβάνει όμως αυτό και πόσο ωφελεί την υγεία και τον μεταβολισμό μας;

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς βοηθάει ώστε ο μεταβολισμός να ενεργοποιηθεί από νωρίς και να παραμείνει ενεργός όλη την ημέρα. Αν σκεφτούμε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει το βραδινό του γεύμα περίπου στις 9-10 το βράδυ αντιλαμβανόμαστε ότι παραμένει νηστικός για 10-12 ώρες με αποτέλεσμα η ενέργεια του να βρίσκεται το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα. Το πρωινό λοιπόν είναι αυτό που θα δώσει όλη την ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας.

 Επιπλέον αναπληρώνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (π.χ. γλυκόζη, ηλεκτρολύτες) που έχουν χαθεί από το σώμα κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Όσοι δεν καταναλώνουν πρωινό συνήθως βρίσκονται πολύ πεινασμένοι κατά τις 11-12 το μεσημέρι οπότε και επιλέγουν σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (τυρόπιτα, κρουασάν κλπ). Αντιθέτως τα άτομα που έχουν φάει πρωινό δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα φρούτο ή χυμό. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό να προσλαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, να έχουν μεγαλύτερη ευεξία και ταυτόχρονα να είναι πιο αδύνατα! 

Για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή το πρωινό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). 40% θα πρέπει να καλύπτεται στο μεσημεριανό, 20% στο βραδινό και το υπόλοιπο 20% στα ενδιάμεσα γεύματα.

Τόσο φαγητό, τόσο νωρίς;
Ένα καλό πρωινό περιλαμβάνει 3 κύριες ομάδες τροφίμων και συγκεκριμένα: φρούτα ή χυμό, γαλακτοκομικά και δημητριακά ή ξηρούς καρπούς. Τα φρούτα ή ο φρέσκος χυμός θα προσφέρουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θα αναπληρώσουν τα υγρά που έχουν χαθεί κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα γαλακτοκομικά θα προσφέρουν πρωτεΐνες που είναι πολύτιμες για την διατήρηση της μυϊκής μάζας, ασβέστιο και βιταμίνη D για χτίσιμο ενός γερού σκελετού. 

Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και καλών λιπαρών που θα προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ημέρας. Επιπλέον περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός αυτός επίσης συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, μίας ορμόνης που βρίσκεται στον εγκέφαλο και μας δίνει το αίσθημα του κορεσμού και της ψυχικής ηρεμίας. 

Με λίγα λόγια, κάποιος που τρώει πλήρες πρωινό είναι περισσότερο πιθανό να νιώθει χορτάτος και ήρεμος γιατί θα έχει επαρκή επίπεδα σεροτονίνης. Τα προϊόντα της μέλισσας και κυρίως ο το μέλι, ή γύρη και ο βασιλικός πολτός σε συνδυασμούς με άλλες τροφές υψηλής βιολογικής αξίας αποδίδουν εξαιρετικά θρεπτικά, μακροβιοτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.

 clickatlife
Ευάγγελος Ζουμπανέασ, Διατροφολόγος-διαιτολόγος
 μέλους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε