Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δέκα κορυφαία ζητήματα για την υγεία των γυναικών




Η Δρ Flavia Bustreo, Βοηθός Γενική Διευθύντρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την υγεία του παιδιού της γυναίκας και της οικογένειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρθηκε στους δέκα σημαντικότερους τομείς στους οποίους οφείλει ο Οργανισμός να εντείνει τις προσπάθειές του για να επιλύσει σημαντικά προβλήματα με γνώμονα τη γυναίκα και τη φροντίδα της υγείας της.

"Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή των δεσμεύσεων της Διακήρυξης του Πεκίνου του 1995, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας και πρέπει να δεσμευτούμε ξανά για την αντιμετώπισή τους".
Ακολουθούν τα δέκα σημαντικότερα θέματα που επισημαίνει η Δρ Flavia Bustreo:

Καρκίνος: Δύο από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου που αφορούν τις γυναίκες είναι του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η έγκαιρη σνίχνευση και στις δύο αυτές μορφές καρκίνου είναι το κλειδί για τη ζωή και την υγεία των γυναικών. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μισό εκατομμύριο από καρκίνο του μαστού, κάθε χρόνο. 

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ο έλεγχος, την πρόληψη και τη θεραπεία είναι σχεδόν ανύπαρκτος και όπου ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων θα πρέπει να γίνει πράξη.

Αναπαραγωγική υγεία: Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας ευθύνονται για το ένα τρίτο των θεμάτων υγείας για τις γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών. Το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου - ιδίως μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η υγεία των μητέρων: Πολλές γυναίκες επωφελούνται πλέον από σημαντικές βελτιώσεις στη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, κατά τον τελευταίο αιώνα. Όμως οι παροχές αυτές δεν επεκτείνονται παντού και το 2013, σχεδόν 300 000 γυναίκες πέθαναν από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι γυναίκες αυτές είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και αν κάποιες βασικές υπηρεσίες εφαρμόζονταν.

HIV: Τρεις δεκαετίες μετά την επιδημία του AIDS, είναι οι νεαρές γυναίκες που φέρουν το κύριο βάρος των νέων μολύνσεων από τον HIV. Πάρα πολλές νεαρές γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους κατά της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV και να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ήδη αναφερθήκαμε στη σημασία της προστασίας κατά του HIV και των κονδυλωμάτων (HPV). Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να κάνουμε καλύτερη δουλειά για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών όπως η βλεννόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη. Η σύφιλη ευθύνεται για πάνω από 200.000 θνησιγενή μωρά και πρώιμους εμβρυϊκούς θανάτους κάθε χρόνο και για το θάνατο πάνω από 90 000 νεογνών.

Βία κατά των γυναικών: Οι γυναίκες μπορεί να υπόκειται σε μια σειρά από διαφορετικές μορφές βίας, αλλά η σωματική και σεξουαλική βία - είτε από το σύντροφο ή κάποιο άλλο άτομο - είναι ιδιαίτερα ειδεχθής. Σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 50 ετών έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία, κάτι που επηρεάζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους της υγείας να είναι σε επιφυλακή για κρούσματα βίας, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή τους, καθώς και να παρέχουν υποστήριξη στους ανθρώπους που τη βιώνουν.

Ψυχική υγεία: Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες ως προς το να βιώσουν το άγχος, την κατάθλιψη και σωματικά ενοχλήματα - συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικώς. Η κατάθλιψη είναι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας για τις γυναίκες και κύρια αιτία τους θανάτους από αυτοκτονίες για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών. Είναι ζωτικής σημασίας να συνδράμουμε σε θέματα ψυχικής υγείας των γυναικών, εμπνέοντάς τους την εμπιστοσύνη να αναζητήσουν βοήθεια.

Μη μεταδοτικές ασθένειες: Το 2012, περίπου 4,7 εκατομμύρια γυναίκες πέθαναν από μη μεταδοτικές ασθένειες προτού συμπληρώσουν την ηλικία των 70 -κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πέθαναν ως αποτέλεσμα των τροχαίων ατυχημάτων, της βλαβερής χρήσης του καπνού, της κατάχρησης του αλκοόλ, φαρμάκων και ουσιών και της παχυσαρκίας - περισσότερο από το 50% των γυναικών είναι υπέρβαρες στην Ευρώπη και την Αμερική. Η λύση για μία μακρά και υγιή ζωή είναι να βοηθήσουμε τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες να υιοθετήσουν από νωρίς έναν υγιή τρόπο ζωής.

Ζητήματα νεαρής ηλικίας: Τα έφηβα κορίτσια αντιμετωπίζουν μια σειρά σεξουαλικών και αναπαραγωγικών ζητημάτων υγείας: τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, HIV και την εγκυμοσύνη. Περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια στην εφηβεία (κάτω των 20) γεννούν κάθε χρόνο. Οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι μια κύρια αιτία θανάτου για τις νέες μητέρες. Πολλές, επίσης, υποφέρουν από τις συνέπειες των επικίνδυνων εκτρώσεων.

Ζητήματα ώριμης ηλικίας: Ασχολούμενες με τις φροντίδες του σπιτιού και μόνο, συχνά, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μικρότερες συντάξεις και παροχές ή και καθόλου, αλλά και μικρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες από τους άνδρες, κάτι που οδηγεί σε κακή υγεία των γυναικών της ώριμης ηλικίας.

"Όταν μένω ξάγρυπνη με τη σκέψη των προβλημάτων των γυναικών και την υγεία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, θυμίζω τον εαυτό μου: ο κόσμος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε περισσότερα και είμαστε ολοένα και καλύτεροι στην εφαρμογή της γνώσης μας. Κάτι πολύ σημαντικό είναι η βοήθεια που δίνουμε πλέον σε νεαρά κορίτσια για ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή", τονίζει η Δρ Flavia Bustreo.
medsin
Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το