Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είκοσι σημάδια που υποδηλώνουν ότι το παιδί σας είναι χαρισματικό




Αναμφισβήτητα όλα τα παιδιά του κόσμου είναι χαρισματικά. Υπάρχουν όμως κι εκείνα που μαθαίνουν εξαιρετικά γρήγορα πράγματα και αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και είναι τα λεγόμενα «χαρισματικά».

Τι ακριβώς όμως σημαίνει «Χαρισματικό παιδί»;
Ο όρος χρησιμοποιείται από διάφορα σχολεία, οργανισμούς, και πολιτισμούς με διαφορετικούς τρόπους. Όλοι όμως με την χρήση του όρου αναφέρονται σε άτομα που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όπως μετριέται από τα αποτελέσματα IQ.

Σύμφωνα πάντως με τη Εθνική Ένωση για τα Χαρισματικά Παιδιά στις ΗΠΑ (NAGC) ο ορισμός του χαρισματικού ατόμου είναι ο εξής:

"Χαρισματικά είναι εκείνα τα άτομα που επιδεικνύουν εξαιρετικά επίπεδα επάρκειας σε έναν ή περισσότερους τομείς. Οι τομείς αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δομημένη δραστηριότητα που περιλαμβάνει το δικό της συμβολικό σύστημα (π.χ. μαθηματικά, μουσική, γλώσσα) ή/και ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες (π.χ. χορός, σπορ, ζωγραφική κ.λπ.). Συνήθως λοιπόν τα χαρισματικά παιδιά γίνονται αντιληπτά από τους γονείς τους και τα άτομα του περιβάλλοντός τους από κάποια σημάδια στη συμπεριφορά τους.

Ποια είναι αυτά τα σημάδια;
Τέτοια σημάδια, σύμφωνα πάντα με την NAGC, είναι τα εξής:

- Μαθαίνουν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
- Έχει εξαιρετικά πλούσιο λεξιλόγιο για την ηλικία τους.
- Επιδεικνύουν ασυνήθιστη δύναμη λογικής.
- Έχουν ασυνήθιστα ισχυρή μνήμη, αλλά βαριούνται την απομνημόνευση και την απαγγελία.
- Έχουν αυτοπειθαρχία.
- Τους αρέσει η οργάνωση, η τάξη και η συνοχή.
- Έχουν ευέλικτο τρόπο σκέψης και κάνουν ασυνήθιστες συσχετίσεις μεταξύ των ιδεών που έχουν.
- Δείχνουν μεγάλη περιέργεια για αντικείμενα, καταστάσεις ή γεγονότα και δεν διστάζουν να κάνουν προκλητικές ερωτήσεις.
- Έχουν καλούς βαθμούς στα περισσότερα μαθήματα.
- Μπορούν να συγκεντρώνονται με έναν απίστευτο τρόπο αποκλείοντας καθετί μπορεί να τους      παρεμποδίζει.
- Δίνουν πολύ γρήγορες απαντήσεις σε ερωτήσεις.
- Επιλύουν τα προβλήματα με ευφυείς μεθόδους.
- Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη ή τη λογοτεχνία.
- Εκφράζονται πρωτότυπα στο προφορικό και στον γραπτό λόγο.
- Έχουν τη δύναμη να κατανοούν αφηρημένες και σύνθετες έννοιες.
- Είναι συναισθηματικά ασφαλείς.
- Έχουν αρχηγικές τάσεις.
- Χρησιμοποιούν την κοινή λογική.
- Δέχονται την πολυπλοκότητα των πραγμάτων.
- Επικοινωνούν και κατανοούν το περιβάλλον τους.

Αυτό που επισημαίνει η NAGC, είναι ότι για θεωρηθεί ένα παιδί χαρισματικό, δεν χρειάζεται να έχει όλα τα παραπάνω σημάδια αλλά αρκεί να παρουσιάζει κάποια από αυτά. 

popsugar

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση