Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κινδυνεύει ο εγκέφαλος από την καθιστική ζωή στα 40




Η καθιστική ζωή στην μέση ηλικία δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για τη φυσική κατάσταση, αλλά και για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς αποδίδουν λιγότερο καλά σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η καλή φυσική κατάσταση στην μέση ηλικία διατηρεί νέο και τον εγκέφαλο.

«Πολλοί άνθρωποι δεν αρχίζουν να ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους παρά μόνο όταν γεράσουν, αλλά η μελέτη μας αποδεικνύει πως ίσως τότε είναι αργά», είπε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογίας Εταιρείας στη Βαλτιμόρη η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νικόλ Σπαρτάνο.
Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως ορισμένες συμπεριφορές και παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη γήρανση του εγκεφάλου πολλά χρόνια αργότερα».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.271 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως τη δεκαετία του ’70, όταν η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 χρόνια, για να καταγραφούν οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού τους στη διάρκεια της σωματικής καταπόνησης.
Όταν 60άρησαν, υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου και σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Όσοι από αυτούς είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο τεστ κοπώσεως στα 41 τους, είχαν την λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν έγιναν 60 ετών.
Μάλιστα η μείωση στη νοητική οξύτητα συσχετίσθηκε ιδιαίτερα με τις μεγάλες αυξήσεις στην διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση).

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές παρουσίασαν αύξηση στην διαστολική πίεση μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη του τεστ (και αυτό αποτελεί ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης), είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλες και ταχείες αυξήσεις στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που παρατηρούνται σε όσους έχουν κακή φυσική κατάσταση, είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο.

«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι ευάλωτα στις απότομες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να υποστούν βλάβη εξαιτίας τους», εξήγησε η δρ Σπαρτάνο.
«Οι μικροαγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δομικών αλλαγών και στην απώλεια νοητικών δεξιοτήτων».
Οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους για να δουν εάν θα έχουν στο μέλλον περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άνοια, ιδίως νόσο Αλτσχάιμερ.
tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ