Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δραματική η ποιότητα περίθαλψης των ρευματοπαθών!


Τα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνια νοσήματα τα περισσότερα αυτοάνοσα και υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου το 1,5% των ενηλίκων της χώρας μας στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους.

Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, τα πιο συχνά ρευματικά νοσήματα,(πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα) αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μειωμένη λειτουργικότητα πολλές φορές και αναπηρία να προκαλέσουν δε σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα(καρδιά, πνεύμονες κλπ) αφού τα νοσήματα αυτά είναι συστηματικά.

Τα νοσήματα αυτά είναι χρόνια δεν θεραπεύονται και ο στόχος όλων των θεραπειών είναι να τεθούν σε ύφεση.
Είναι επομένως αυτονόητο ότι η αναγκαιότητα πρόσβασης των πασχόντων στο φάρμακο είναι μεγάλη πολλές φορές και επείγουσα. Επιπροσθέτως οι ρευματοπαθείς, από τη φύση των νοσημάτων τους, είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε συνεχή ιατρική παρακολούθηση, που σημαίνει συχνές επισκέψεις στον γιατρό και συχνούς εργαστηριακούς και ακτινολογικούς ελέγχους.

Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα στο χώρο της υγείας έχει επηρεαστεί δραματικά η ποιότητα περίθαλψης των ρευματοπαθών καθώς και η πρόσβαση τους στο φάρμακο.
Οι  πρόσφατες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα και η λειτουργία του ΠΕΔΥ έχουν εξαιρέσει την ειδικότητα του ρευματολόγου και οι  συμβεβλημένοι ρευματολόγοι στον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι στις επισκέψεις τους να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο.

Οι ελάχιστες οργανωμένες ρευματολογικές κλινικές στα Κρατικά Νοσοκομεία έχουν πολλές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τεράστιες αναμονές στα ραντεβού λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ασθενών για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην προμήθεια των φαρμάκων επηρέασε δραματικά και την πρόσβαση των ρευματοπαθών στα φάρμακα.

Ποσοστό συμμετοχής 10% παρέχεται μόνο στα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα ενώ η συμμετοχή τους σε όλα τα υπόλοιπα φάρμακα είναι 25%.

Εξαιτίας της συχνής συνοσηρότητας  που προέρχεται κατά βάση από το κυρίως νόσημα τους (πχ οστεοπόρωση, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα,στομάχι κλπ) είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε αρκετές παράλληλες θεραπείες, η οικονομική δε επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη για τους περισσότερους και πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θεραπείες τους επειδή αδυνατούν να καταβάλλουν την συμμετοχή τους που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 40% με όλες τις επακόλουθες συνέπειες για την υγεία τους.
Εξαιρετικά προβληματική είναι επίσης η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρά νοσήματα(Ν.3816).

Η προμήθεια των φαρμάκων αυτών γίνεται με μηδενική συμμετοχή και χορηγούνται πλέον αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων δεν τα χορηγούν λόγω μειωμένων προϋπολογισμών ακόμα και όταν πρόκειται για φάρμακα ενδονοσοκομειακής  χρήσης. Με την μείωση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ το φαινόμενο του ταξιδιού των ασθενών ακόμα και σ άλλο Νομό προκειμένου να κάνουν την τακτική τους θεραπεία είναι πολύ συχνό.

Αυτή η διαδικασία πέρα από την ταλαιπωρία που προκαλεί σε ήδη ταλαιπωρημένους από την ασθένεια τους ανθρώπους,δημιουργεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε όλη την οικογένεια του πάσχοντα με το κόστος μετακίνησης  αλλά και την απώλεια εργατικών ωρών τόσο των ασθενών όσο και των συνοδών τους.

Η οικονομική κρίση και οι περικοπές στο χώρο της υγείας δεν θα πρέπει τελικά σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο. Η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα των ασθενών στην φυσιολογική ζωή δεν διαπραγματεύoνται.
Κατερίνα Κουτσογιάννη
Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ