Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψηφιακά "πτώματα" θα βοηθούν τους γιατρούς στις θεραπείες ασθενειών




Στο μέλλον κάθε άνθρωπος μπορεί να διαθέτει το ακριβές τρισδιάστατο ψηφιακό αντίγραφό του -κάτι σαν ψηφιακό "πτώμα"- αποθηκευμένο στο υπολογιστικό νέφος (cloud). Με αυτό τον τρόπο, οι γιατροί θα βοηθούνται στη διάγνωση και θεραπεία τυχόν παθήσεων ενός ανθρώπου, ενώ επίσης θα μπορούν, αν χρειαστεί, να αναγεννήσουν γρήγορα κάποια μέρη του σώματός του.

Χάρη σε αυτά τα ακριβή ψηφιακά αντίγραφα που θα έχουν αποθηκευθεί στο κυβερνοδιάστημα, οι γιατροί θα κάνουν άμεσες συγκρίσεις με το πραγματικό σώμα του ασθενούς, όπως ανέφερε ο δρ Τζέιμς Μαχ του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντιπέντεντ".

Η τεχνολογία αποθήκευσης τρισδιάστατων οργάνων και ιστών του σώματος -και μάλιστα σε υψηλή ανάλυση- ήδη υπάρχει. Ορισμένες ιατρικές σχολές εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς γιατρούς να κάνουν, σε οθόνες και μέσω διαδικτύου, ανατομικές επεμβάσεις σε ψηφιακά "πτώματα" στο νέφος.

Χάρη στις οθόνες αφής, ο υποψήφιος γιατρός μπορεί να χειρίζεται το εικονικό σώμα σαν πραγματικό, αλληλεπιδρώντας μαζί του μέσω αγγίγματος. Επιπλέον, μπορεί να βλέπει σε βάθος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να κάνει περιστροφή κάποιου μέρους, μεγέθυνση κ.λπ. Έτσι, είναι εφικτή μια πραγματική εικονική χειρουργική επέμβαση, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ανατομία σε πραγματικά πτώματα (που είναι και δυσεύρετα).

Ο αμερικανικός στρατός, όπως είπε ο Τζέιμς Μαχ, εξετάζει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποθηκεύει στο υπολογιστικό νέφος πλήρεις τρισδιάστατες απεικονίσεις του σώματος των στρατιωτών, ώστε οι χειρούργοι στο πεδίο της μάχης να συγκρίνουν το τραυματισμένο σώμα ενός στρατιώτη με το υγιές και ακέραιο εικονικό σώμα του. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να μπορεί ένας γιατρός να "κατεβάζει" σε ψηφιακή μορφή ένα "ανταλλακτικό" όργανο ή μέλος (π.χ. ένα πόδι σε περίπτωση ακρωτηριασμού) και μετά να το εκτυπώνει στο χειρουργείο σε ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Έτοιμες για πειράματα 1.600 ψηφιακές καρδιές

Σε μια συναφή εξέλιξη, γιατροί στο Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αποθηκεύσει σε υπολογιστή 1.600 καρδιές σε ψηφιακή μορφή, με στόχο να αναπτύξουν νέες θεραπείες. Πρόκειται για μια ακόμη εφαρμογή της τεχνολογίας των "μεγάλων δεδομένων" (big data), που έρχονται σταδιακά να μεταμορφώσουν και το πεδίο της υγείας.

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Χάμερσμιθ και του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, έχουν "σκανάρει" τρισδιάστατα τις καρδιές 1.600 ασθενών, ενώ παράλληλα έχουν συλλέξει αναλυτικές γενετικές πληροφορίες για τον καθένα.

Ο ερευνητής δρ Ντέκλαν Ο΄Ρέγκαν δήλωσε πως η νέα μέθοδος μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι οι συνήθεις κλινικές δοκιμές, όσον αφορά την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στα γονίδια ενός ανθρώπου και στην καρδιοπάθεια. Αυτό μελλοντικά θα βοηθήσει τους καρδιολόγους να δίνουν την κατάλληλη για κάθε ασθενή θεραπεία.
News.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε