Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι λένε τα μάτια μας για τα ψυχικά μας τραύματα



EMDR: Μια αποτελεσματική θεραπεία για το ψυχικό τραύμα.
"Μα επιτέλους, τι είναι αυτό που μεταμορφώνεται σε σωματικό πόνο;
Με προσοχή θα απαντήσουμε: κάτι που θα μπορούσε και θα έπρεπε να γεννήσει έναν ψυχικό πόνο"
(Freud, 1915)

Από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

Μάτια: ο καθρέφτης της ψυχής μας

To EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) είναι μια μέθοδος για τη θεραπεία του ψυχικού τραύματος, ευρύτατα γνωστή στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά σχεδόν άγνωστη τη χώρα μας. Δημιουργός της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου είναι η Francine Sapiro, μια διάσημη Αμερικανίδα Ψυχολόγος. Η Sapiro παρατήρησε κάποια μέρα, καθώς περπατούσε στο πάρκο, ότι κινώντας τα μάτια της δεξιά- αριστερά, ένιωθε να μειώνεται το στρες και οι αρνητικές σκέψεις που είχε στο μυαλό της. 

Προηγουμένως ο γιατρός της είχε ανακοινώσει ότι έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η Sapiro άρχισε να ερευνά αυτή την ανακάλυψη το 1987, θέτοντας την υπόθεση ότι η ισορροπία διέγερσης-αναστολής του ανθρώπινου εγκεφάλου φαίνεται να διαταράσσεται από ένα τραυματικό γεγονός. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αντιδρά πολύ γρήγορα σε έντονες στιγμές στρες, με την βοήθεια της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Αυτή η εγκεφαλική αντίδραση είναι αποτέλεσμα των αντανακλαστικών μας και όχι μιας ορθολογικής δράσης. 

Απορρέει από το συναισθηματικό ‘ξεχείλισμα’ του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου, το οποίο ευθύνεται για τα συναισθήματά μας. Το αριστερό ημισφαίριο αντίθετα, το οποίο σχετίζεται με τη λογική σκέψη, αντιδρά πολύ αργά στο έντονο στρες με αποτέλεσμα να ‘απενεργοποιείται’. Το μειονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι ένα τρομακτικό βίωμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί λογικά στο μυαλό μας.

Κομμάτια από το τραυματικό βίωμα ‘παγώνουν’ στον εγκέφαλο, και ενώ το άτομο έχει τελικά επιβιώσει από το τρομακτικό γεγονός, παραμένει συναισθηματικά ‘παγωμένο’ και ακινητοποιημένο. Η ανάμνηση από το τραυματικό γεγονός παραμένει στην αρχική της φόρμα ‘διέγερση-δράση’. Στην περίπτωση αυτή το άτομο υποφέρει από ψυχικό τραύμα και από το Σύνδρομο του Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

Τι είναι το ψυχικό τραύμα;

Ψυχικό τραύμα είναι το αποτέλεσμα ενός τρομακτικού γεγονότος στον ανθρώπινο ψυχισμό. Στην ιατρική ορολογία, τραύμα είναι μια πληγή στο σώμα μας που προκαλείται ξαφνικά ή βίαια. Το ψυχικό τραύμα αντίστοιχα, προκαλείται όταν η ένταση από ένα τραγικό γεγονός, κατακλύζει το άτομο με φόβο και του δημιουργεί το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες. 

Σε κάθε τραυματικό γεγονός, θα λέγαμε ότι φυσιολογικοί άνθρωποι εκτίθενται σε μη φυσιολογικές καταστάσεις, που ξεπερνούν τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπινων εμπειριών. Τέτοιες εμπειρίες αφορούν σε άτομα που επέζησαν από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), δυστυχήματα, απαγωγές, βιασμούς, απώλεια σημαντικών προσώπων, φοβίες, σοβαρές ασθένειες, κ.α.
 
Φαίνεται πως δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι μετατραυματικό στρες μετά από ένα τρομακτικό βίωμα. Παρόλα αυτά, 1 στους 3 δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τραυματικό γεγονός, με αποτέλεσμα να καθηλώνεται σε αυτό. Τα συμπτώματα παραμένουν και διαιωνίζονται, κάνοντας τη ζωή του ατόμου αφόρητη. Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες είναι τρομακτικά. Γενικά, διαταράσσουν τη ζωή του ατόμου και αποδιοργανώνουν την καθημερινότητά του. Θα λέγαμε ότι ένα άτομο με τέτοια συμπτώματα δύσκολα βγάζει τη μέρα του (Πίνακας 1).

EMDR: το τραύμα και τα μάτια σας!

Κατά τη θεραπεία με το EMDR τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου συνδέονται μαζί. Αυτό επιτυγχάνεται με τη ρυθμική κίνηση των ματιών και την πρόκληση της ανάμνησης της τραυματικής εμπειρίας ταυτόχρονα. Οι κινήσεις των ματιών φαίνεται να αντιστρέφουν το μπλοκάρισμα που συμβαίνει στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και να επιτρέπουν την επεξεργασία των τραυματικών γεγονότων. 

Το άτομο αναβιώνει το τραυματικό του βίωμα, όμως η σύνδεση των δυο ημισφαιρίων, το βοηθά να βάλει σε λειτουργία τη λογική του σκέψη. Ο σκοπός δεν είναι να σβηστεί το τραυματικό βίωμα από τη μνήμη του ατόμου, αλλά να αποκατασταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να του είναι πια ουδέτερο ή ανώδυνο όταν το φέρνει στη μνήμη του.

Κατά την Sapiro, υπάρχει μια μορφή παραλληλισμού ανάμεσα στο EMDR και την φάση ύπνου REM (Rapid Eye Movement), όπου οι κινήσεις των ματιών βοηθούν στην επεξεργασία του υποσυνείδητου υλικού ενώ κοιμόμαστε. Το υποσυνείδητο ψυχικό υλικό που αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, πιθανότατα να απευαισθητοποιείται από τις κινήσεις REM.

Μόνιμη θεραπεία ψυχικού τραύματος

Η χρήση της μεθόδου προϋποθέτει την ειδική εκπαίδευση, γνώση και εμπειρία από τον Ψυχολόγο και δεν είναι τόσο απλή όσο θέλει να δείχνει. Ακολουθείται η χρήση αυστηρού θεραπευτικού πρωτόκολλου με πολύ συγκεκριμένα βήματα. 

Για να προσφέρουμε μια τέτοια θεραπεία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το άτομο δεν πάσχει από αρχόμενη ψύχωση ή επιληψία. Επίσης θα πρέπει να προϋπάρχει συνεργασία με τον Ειδικό στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας του ατόμου, μια καλή γνώση του Ψυχολόγου με τον θεραπευόμενο, αυτό που ονομάζουμε ψυχοθεραπευτική σχέση. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι να θέλει το άτομο να συνεργαστεί και να θεραπευτεί από το ψυχικό του τραύμα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να θυμούνται το βίωμά τους. Στην περίπτωση αυτή δεν τους πιέζουμε, ούτε τους υποχρεώνουμε να θυμηθούν.
Η θεραπεία ψυχικού τραύματος EMDR αποκαλείται ‘Θεραπεία υψηλής ταχύτητας’ διότι είναι σύντομη (2 με 3 συνεδρίες), εστιάζει αποκλειστικά στο τραυματικό βίωμα και έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, καθώς τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα. 

Το ψυχικά τραυματισμένο άτομο θεραπεύεται, μπορεί να προχωρήσει φυσιολογικά τη ζωή του και να κάνει σχέδια για το μέλλον του.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι με τη μέθοδο EMDR το μυαλό του ατόμου είναι αυτό που προκαλεί τη θεραπεία και πως κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τη σκέψη του παρά μόνο το ίδιο το άτομο.


Τα πιο κλασικά συμπτώματα του συνδρόμου του μετατραυματικού στρες:

1.Η αναβίωση του τραυματικού γεγονότος με δυσάρεστες αναμνήσεις (flashbacks), που προκαλούνται από καταστάσεις που θυμίζουν το γεγονός, νυκτερινοί εφιάλτες.

2.Η αποφυγή χώρων, πραγμάτων, προσώπων και καταστάσεων που θυμίζουν το γεγονός, σε σημείο να μιλάμε πια για φοβία. Υπάρχει ένα γενικό συναισθηματικό μούδιασμα, το οποίο εκδηλώνεται με ανηδονία, φόβο θανάτου, αποπροσωποποίηση, δυσκολία να σκεφτεί το άτομο το μέλλον του και να κάνει όνειρα ή να προγραμματίσει μακροπρόθεσμα πράγματα για τη ζωή του.

3.Η υπερδιέγερση, εγρήγορση με αϋπνίες, προβλήματα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, θυμός, προβλήματα μνήμης, άγχος για επικείμενη απειλή, τρόμος, απότομα τινάγματα σε θορύβους, σωματική εξάντληση και αφύσικη υπερκόπωση

4.Απροσεξία σε καθημερινές ρουτίνες, ευερεθιστότητα

5.Άγχος για την ασφάλεια του ατόμου και των αγαπημένων του
Προσώπων

6.Αίσθημα μοναξιάς (‘δεν είναι κανείς κοντά μου’ ‘δεν με καταλαβαίνουν’)

7.Κατάθλιψη, αίσθημα απώλειας, αβοηθησία, αδυναμία, έλλειψη ελέγχου

8.Αισθήματα ενοχής (‘δεν υπέφερα όσο οι άλλοι’)

9.Σκληρή αυτοκριτική για πράγματα που έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει το άτομο κατά τη διάρκεια του συμβάντος

10.Σωματικές διαταραχές όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, διάρροιες, εφίδρωση, ταχυκαρδίες, ζάλη, πόνος στο στομάχι, κρίσεις πανικού.

boro

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε